JIJ KIEST LIEFDE - Het heeft even geduurd...

Het heeft even geduurd…

In januari 2015 startte mijn transformatieproces. Nooit had ik kunnen vermoeden welke weg ik zou gaan bewandelen. Dat is eerlijk gezegd maar beter ook.

Ik heb de afgelopen jaren ingrijpende beslissingen genomen in mijn leven. Dat was noodzakelijk, omdat ik weer vreugde en liefde wilde gaan ervaren. Lang ben ik op zoek geweest naar vervulling van de leegte in mijzelf, buiten mijzelf. Steeds weer opnieuw bleek dat niet mijn weg.

Het was een reis van hard vallen en weer opkrabbelen.

Het was de route terug naar mijzelf. Terug naar dat meisje wie ik in oorspronkelijke staat ben. Het meisje zonder haar trauma’s, zonder haar van buitenaf opgelegde overtuigingen. Het was een moeizaam pad. Ik ben nog niet helemaal waar ik moet zijn, maar ik voel dat mijn lichtere leven in zicht is. Ik kan het aanraken. Ik mag het zelfs al regelmatig ervaren.

Ik merk dat mijn aanpassingsvermogen aan het leven, het meebewegen met het leven, mezelf mee laten voeren met de stroom makkelijker gaat. Ik heb mezelf laten coachen en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet altijd de gemakkelijkste was. Twee van hen stonden ooit op het punt de coaching voortijdig te beëindigen. Ik begreep dat destijds niet. Ik dacht dan: ben jij   coach? Ik zie nu dat ik hen spiegelde en zij mij. Projectie, projectie, projectie… Het is oké. Ik ben voor alle hulp die ik heb mogen krijgen de afgelopen jaren, dankbaar.

Laatst keek ik een interview met Edith Eva Eger en toen vielen er veel muntjes op hun plaats. Zij vertelde wat ik eigenlijk al wist. Slachtoffers zijn slachtoffers van slachtoffers. Des te belangrijker dat ik uit die rol stap en niets minder dan dat. Ik wil daarmee ook mijn kinderen bevrijden. Uiteindelijk hebben we iedere dag nieuwe kansen in het leven. Soms duurt het even voordat we onze oude pijn en angsten achter ons kunnen laten. En ja, daar hebben we soms hulp bij nodig. Vooral om ons de mogelijkheid te laten zien, dat het anders kan. Dat je wel vrij kunt zijn. Jezelf kunt bevrijden van oude gedachtepatronen en overtuigingen. Als je in kunt en wilt zien dat je hier op aarde bent om ervaringen op te doen en daarvan te leren, dan kun je zelfs hele moeilijke belevingen achter je laten. Ik ben geen allesweter. Ik schrijf slechts vanuit mijn eigen ervaringen. Ik ervaar nu dat ik keuzes heb, geen controle. Dat heeft best lang geduurd voordat ik dat inzag. Ik kan nu dankbaar zijn voor wat ik heb in het leven, in mijn diepste ellende zag ik dat niet meer. De pijn was allesoverheersend. Die pijn, wat die ook bij eenieder mag zijn, mag geheeld. Zie hem maar in de ogen, kijk hem maar aan. Wat doet het met je? Laat de wond maar genezen. Misschien ettert of bloedt hij eerst nog even, wanneer je de pleister eraf trekt, die er tot dusver opzat.

Ik koos voor mijn boek de titel JIJ KIEST LIEFDE. Die titel werd als bij ‘toeval’ geboren, door een gedicht wat ik voor het boek schreef. Steeds beter begrijp ik dat waar angst is, geen liefde kan zijn. Waar je vast blijft zitten in oude overtuigingen en patronen, kun je geen vrijheid voelen. Hoe verrast was ik dat Edith Eva Eger precies dát benoemde. Ik kende haar niet. Haar verhaal is zoveel ingrijpender dan het mijne. Het is ook niet haar verhaal dat ik met het mijne wil vergelijken. Het is de conclusie. Blijkbaar een conclusie die zij en ik los van elkaar hebben mogen ontdekken in het leven. Ieder op onze eigen manier. Het lijkt een soort goed bewaard geheim. Ik wist het in ieder geval tot op een half jaar geleden niet. Ik ben heus niet de enige die het ondertussen heeft ontdekt. Je ziet de sociale media ondertussen volstromen met de leuze dat we voor liefde mogen kiezen en niet voor angst.

Maar ja, hoe doe je dat? Daar gaan processen aan vooraf. Bij velen zullen die verschillend zijn. Maar mijn tip is, ga ze aan. Want liefde en vrijheid, willen we dat niet allemaal? Mijn weg is die van vele inzichten. Ik maak mezelf geen illusies meer. Ik ben er nog niet, maar ik kan nu weer genieten van mijn levenspad, waar ik dat de afgelopen tientallen jaren niet meer kon.

Liefs en alle goeds op jouw pad,

Miranda

www.jijkiestliefde.nl

www.handinpoot.nl